سفارش تبلیغ
صبا ویژن

علائم دیر حرف زدن کودک چیست ؟

در وهله اول دقت داشته باشید اختلال گفتاری با علائم اختلال تاخیر در گفتار کودکان متفاوت است. در ادامه به تفاوت این دو مورد خواهیم پرداخت. کودکانی که در صبحت کردن دچار مشکل هستند اختلال در تکلم دارند. این در حالی است که کودکان مبتلا به اختلال گفتاری در تلفظ صداها هنگام بیان کلمات دچار مشکل می‌شوند.

 

سیر تکامل گفتار در کودکان متفاوت است. در نتیجه به هیچ وجه کودک خود را با سایر هم سن و سال های او مقایسه نکنید. در این مواقع به یک پزشک متخصص مراجعه نمایید. در زیر به علائم دیر حرف زدن کودک و در ادامه روش‌ های درمان آن اشاره خواهیم کرد.

 

• کودک شما با اینکه نیاز به کمک دارد از صداها ، حرکات یا کلمات استفاده نمی‌کند

• کودک شما دو ساله شده است اما هنوز توانایی بیان 50 کلمه مختلف را ندارد. توانایی ترکیب دو یا چند کلمه برای او سخت است. عدم درک سوال‌های ساده‌ای همچون «آب بخور»، «مامان کجاست؟» و … را ندارد.

• در حدود سه سالگی کودک شما قدرت ترکیب کلمات و عباراتی همچون «مامان من گشنه هستم» ، «به من کمک کنید» و … را ندارد. در بسیاری از موارد کودکان درک عبارات طولانی‌تری همچون «لباس‌هایت را بردارد و داخل کمد بگذار» را نیز ندارد.

• کودک شما به سن پیش دبستانی یا همان سن چهار الی پنج سالگی رسیده است اما هنوز در حرف زدن مشکل دارد. بررسی کنید اگر این موضوع به دلیل اختلالات طیف اوتیسم یا کم شنوایی نیست ، باید به اختلال تکاملی شک کنید.

 

موارد بالا مهم‌ترین علائم دیر حرف زدن کودک محسوب می‌شوند.

 

راهکارهای درمانی دیر حرف زدن کودک

امروزه برای درمان تاخیر در گفتار کودک از روش‌های مختلفی استفاده می‌کنند. البته باید ابتدا علت بروز مشکل را شناسایی و سپس برای درمان اقدام کرد. در مواردی که دیر حرف زدن کودک ناشی از مشکلات شنوایی باشد لازم است از یک متخصص شنوایی سنجی کمک گرفته شود. اما در مواردی که علت به مشکلات زبان و گفتار مربوط می‌شود، باید به مرکز گفتاردرمانی مراجعه کرد. گفتار درمانی برای دیر حرف زدن کودک در مرکز توانبخشی امید شرق تحت نظر متخصصین این حوزه انجام می‌شود.

 

تشخیص و درمان به موقع مشکل تاثیر بسزایی در توسعه زبان و گفتار کودک دارند. ممکن است بپرسید « حرف نزدن کودک تا چه سنی طبیعی است؟ » یا اینکه « چه زمانی باید نگران حرف نزدن کودک باشیم؟ » شما به عنوان والدین می‌توانید از طریق مقایسه گفتار و زبان کودکتان با همسالانش به این موضوع پی ببرید که آیا کودک شما دچار تاخیر در گفتار است یا خیر.

 

علاوه براین توجه داشته باشید که معمولا کودکان در 12 ماهگی، اولین کلمه فارسی را بیان می‌کنند. دامنه واژگان آنها به مرو زمان گسترش پیدا می‌کند و در 18 ماهگی به 50 کلمه می‌رسد. کودکانی که به سن 2 سال می‌رسند می‌توانند جملات و عبارت‌های دو کلمه ای را بیان کنند. بنابراین اگر کودک 2 ساله شما چنین توانایی را ندارد، لازم است از یک گفتاردرمانگر کمک بگیرید.

 

تمرینات گفتاردرمانی در منزل برای دیر حرف زدن کودک

گفتاردرمانگر یا متخصص زبان و گفتار از والدین کودک می‌خواهد با انجام برخی تمرینات گفتار درمانی در منزل ، سرعت درمان را بهبود بخشند.

 

1- با کودکتان زیاد و در سطح او صحبت کنید. کلمات را به صورت تک تک بگویید تا او با شنیدن کلمه، آن را یاد بگیرد.

2- برای فهم و درک بیشتر کلمه، آن را به صورت واضح و کشیده بیان کنید.

3- از کودکتان زیاد سوال نپرسید. توجه کنید که سوال پرسیدن زیاد اعتماد به نفس کودک را کاهش می‌دهد.

4- در مقابل صحبت کردن کودک خود واکنش نشان دهید. می‌توانید او را تشویق کنید یا از طریق صداسازی و تقلید به حرف زدن کودک خود کمک کنید.

5- همراه با کودک خود کتاب بخوانید. بهتر است برای درک بهتر کودک از داستان، کتاب‌های مصور را انتخاب کنید.

6- در هر محیطی که حضور دارید با کودک خود صحبت کنید. بهتر است در مورد کارهایی که انجام می‌دهید با او حرف بزنید. هنگام غذا خوردن، پوشیدن لباس، بازی کردن و… با کودکتان صحبت کنید.

 

https://omideshargh.ir/